Bouwvergunning indienen

Wel of geen bouwvergunning indienen

Een bouwvergunning indienen voor het bouwen of verbouwen van je eigen huis is niet altijd nodig. Wanneer de plannen die u hebt vergunningsvrij zijn, blijven bepaalde regels en wetten natuurlijk wel van kracht, zeker waar het gaat om veiligheid, zorgvuldigheid en kwaliteit.

Werkzaamheden.

Als je niet overal een vergunning voor nodig hebt, is het mogelijk dat je voor een activiteit wel, maar voor een andere dan weer niet een vergunning moet aanvragen. Een bouwvergunning, tegenwoordig een omgevingsvergunning genoemd, vraag je aan voor die delen van het bouwplan waar je een vergunning voor nodig hebt, de rest van de plannen worden alleen vermeldt in de aanvraag. Als u hulp nodig heeft bij het aanvragen van een bouwvergunning kunt u contact opnemen met WDAdvising BV.

Vergunningsvrij bouwen.

Vergunningsvrij bouwen is vanaf 2014 makkelijker geworden. Diverse kleinere verbouwingen en aanbouwen kunnen vergunningsvrij gerealiseerd worden. Een dakkapel, zorgwoning in de tuin, ombouw van een garage en andere verbouwingen zijn meestal vergunningsvrij. De activiteiten waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is, worden geregeld in het Besluit omgevingsrecht. 

Aanvragen omgevingsvergunning.

Het is nu gemakkelijker alle vergunningen onder een dak en in een keer aan te vragen. Bij de meeste gemeentes bestaat er daarvoor ook al een enkel, gespecialiseerd loket. Maar het is nog steeds mogelijk het geheel op te delen in diverse, kleinere projecten en daarvoor elk een vergunning aan te vragen. Nadeel is dan wel dat je voor alle onderdelen apart een vergunningsprocedure moet doorlopen.

Betekenis.

Wat is die omgevingsvergunning precies? In Nederland bestonden verschillende vergunningen, bijvoorbeeld bouw, verbouw en kapvergunningen. De omgevingsvergunning werd ingevoerd ter vervanging van de verschillende vergunningen voor bouw en verbouw of het kappen van bomen en kreeg een nieuwe naam, omgevingsvergunning.

Er gaat nu dus één procedure gelden met één besluit als gevolg. Er is ook één beroepsprocedure afgesproken.

Zelf doen of niet.

Je kunt als toekomstige bouwheer nog steeds gewoon zelf de bouwvergunning indienen. Maar de wet- en regelgeving rond het bouwen en verbouwen in Nederland is er helaas niet eenvoudiger op geworden. Bouwwerken moeten passen in de omgeving, mogen niet gevaarlijk zijn voor die omgeving of voor de bewoners en gebruikers van de gebouwen.

Online omgevingsvergunning.

De omgevingsvergunning komt in de plaats van de bouwvergunning en er is dus een andere aanvraag nodig. Ga daarom altijd in overleg met je architect of je bouwbureau aan het werk. De manieren om het best, en mogelijk zelfs zonder bouwvergunningen of omgevingsvergunningen, je bouwplannen te volbrengen zijn bij hen al bekend

Besparen.

Het kan vaak een klein verschil in het ontwerp van een bouw, verbouw of aanbouw zijn, dat bepaalt of een vergunning nodig is. Een architect hoort goed op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen op zijn vakgebied en de wetgeving daar omheen. Een kleine verandering in de tekening kan veel geld besparen. Dat bespaarde geld kun je beter besteden aan mooiere materialen voor je verbouwing!

Wabo.

De omgevingsvergunning is geregeld met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Vanaf 1 oktober 2010 moeten alle gemeenten en provincies met de nieuwe vergunning werken. Er wordt wel beter gekeken of je een bouwvergunning nodig hebt of niet.Tags:
519 Woorden

Over ons

Werken als coach Welkom op mijn blog. Ik ben Thieme en voor mijn werk ben ik coach. Met regelmaat schakelen bedrijven mij in om hun personeel te voorzien van advies. Graag wil ik ook jou helpen met het geven van goed advies. Lees op mijn blog over de meest problematische onderwerpen en misschien kan ik ook jou helpen. Zonder dat we het van elkaar weten lopen wij vaak tegen verschillende problemen aan die we met elkaars hulp gemakkelijk zouden kunnen oplossen. Neem eens een kijkje op mijn blog en misschien kan ik ook in jou leven de zon weer laten schijnen. Ik wens je veel leesplezier en hoor graag van je wanneer je mijn hulp nodig hebt.

Zoeken

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Bouwvergunning indienen
30 april 2019
Wel of geen bouwvergunning indienen Een bouwvergunning indienen voor het bouwen of verbouwen van je eigen huis is niet altijd nodig. Wanneer de planne

Administratie melkveehouderij
4 april 2018
Een melkveehouderij als AEC Uden is, net als alle andere bedrijven die werkzaam zijn in de agrarische sector, wettelijk verplicht een administrat