Administratie melkveehouderij

Een melkveehouderij als AEC Uden is, net als alle andere bedrijven die werkzaam zijn in de agrarische sector, wettelijk verplicht een administratie bij te houden. Het belang hiervan ligt besloten in het feit dat de overheden toezicht wil houden op de hoeveelheid meststoffen die er zoal in omloop zijn. Zo komen meststoffen, die bijvoorbeeld niet worden gebruikt voor andere doeleinden, terecht in de bodem en daarmee in het grondwater. Dit levert potentieel schade aan het milieu op. Om te voorkomen dat er een overdaad aan meststoffen in de bodem en het grondwater terecht komt, vereisen overheden dus een administratie waarin wordt bijgehouden in welke hoveelheden de melkveehouderij mest heeft geproduceerd danwel in de bodem heeft laten komen. Zoals gezegd, deze controle geldt niet enkel voor een melkveehouderij, deze controle van de overheden geldt voor de gehele agrarische sector.   

Administratie melkveehouderij

De administratie van een melkveehouderij moet op last van de overheden periodiek gebeuren, te weten eens per jaar. Hierbij mag de melkveehouderij zelf bepalen op welke manier de administratie zal worden verwerkt. Vaak zijn er wel een aantal voorschriften waaraan de administratie zal moeten voldoen. Zo moet er over het algemeen per diercatagorie worden bijgehouden wat de jaarlijkse uitstoot (of het verbruik) is van meststoffen op het bedrijf. Dit geldt overigens voor de gehele agrarische sector.  

Verplichte onderdelen van de administratie

Het doel van het administreren is dat de melkveehouderij in kwestie in staat is om aan te tonen dat zijn of haar administratie correct is. Zo dienen er bijvoorbeeld alle voorkomende facturen van toeleveranciers in te worden vermeld. Alle aankopem van voet voor de dieren maar ook andere levensmiddelen zoals daar zijn: veevoer, melk, eieren, vis enzovoort. Ook moeten zaken zoals een pachtcontract of een akte van eigendom van bijvoorbeeld een boerderij worden opgenomen in de administratie.   

Wat ook ten minste moeten worden opgenomen in de administratie melkveehouderij, is de locatie van het bedrijf en de bedrijfsgegevens, zoals de naam van het bedrijf, het type rechtsvorm dat is gekozen voor he bedrijf (bijvoorbeeld een bv of een nv danwel een eenmanszaak) enzovoort. Ook voorkomende zaken, zoals de oppervlakte en de ligging van het bedrijf moeten worden verwerkt in de administratie, evenals het totale aantal dieren dat aanwezig is op het bedrijf, het totale aantal dieren dat in het betreffende jaar is aangevoerd in het bedrijf en het aantal dat is afgevoerd. Tevens zal de aanvoer van dierlijke mest of compost moeten worden opgenomen in de administratie, evenals de methode voor bewerking van mest. Ook de beginvoorraad en de eindvoorraad van alle voer dat binnenkomt op het bedrijf, eieren en melk moet worden opgenomen in de administratie.Tags:
439 Woorden

Over ons

Werken als coach Welkom op mijn blog. Ik ben Thieme en voor mijn werk ben ik coach. Met regelmaat schakelen bedrijven mij in om hun personeel te voorzien van advies. Graag wil ik ook jou helpen met het geven van goed advies. Lees op mijn blog over de meest problematische onderwerpen en misschien kan ik ook jou helpen. Zonder dat we het van elkaar weten lopen wij vaak tegen verschillende problemen aan die we met elkaars hulp gemakkelijk zouden kunnen oplossen. Neem eens een kijkje op mijn blog en misschien kan ik ook in jou leven de zon weer laten schijnen. Ik wens je veel leesplezier en hoor graag van je wanneer je mijn hulp nodig hebt.

Zoeken

Categorie├źn

Archief

Recente artikelen

Administratie melkveehouderij
4 april 2018
Een melkveehouderij als AEC Uden is, net als alle andere bedrijven die werkzaam zijn in de agrarische sector, wettelijk verplicht een administrat